Locatie
Slechts 20 kilometer ten noorden van Amsterdam, direct gelegen aan het IJsselmeer, de vroegere Zuiderzee.
Een stad ontstaan in de 12e eeuw die de bezoeker in positieve zin zal verrassen! Met maar liefst 177 Rijksmonumenten, een keur aan bezienswaardigheden, bijzondere speciaalzaken en gastvrije horeca.
De kaasstad heeft een rijke historie van scheepsbouw & koopmansgeest. Een stad met karakteristieke gevels, de Speeltoren met Carillon, het postkantoor en bijzondere kerken. Maar ook de stad met 27 bruggen waaronder het meest gefotografeerde bruggetje van Nederland “de Kwakelbrug”.
Daarnaast is Edam een stad met tradities en actieve inwoners. Onder meer de zomerse kaasmarkten (juli & augustus), de waterdag met de grootste vrijmarkt van Noord-Holland, de Muziekdag, de Pianoroute, de Walk About Music, de Mattheus Passion en nog vele andere activiteiten.
Edam beleven kun je het beste te voet. Slenter ontspannen langs de statige woningen aan Voorhaven en Nieuwe Haven of langs de grachtjes met vroegere arbeidswoningen en stadsboerderijen.
Breng een bezoek aan de Grote Kerk, de grootste hallenkerk van West-Europa, met zijn gebrandschilderde ramen, de kaaswaag en musea.
Laag Holland
Laag Holland is een uniek stukje echt Holland boven het Noordzeekanaal. Hier heb je op veel plekken nog het idee dat de tijd heeft stilgestaan. Het schilderachtige beeld wat veel buitenlanders van Nederland hebben, bestaat echt. In Laag Holland. Hier liggen die rustieke dorpjes van weleer. In weidse velden of verscholen achter de dijken van het IJsselmeer. Met hun pittoreske straatjes, omgeven door eindeloos veel groen, molens en volop water.
Nationaal Landschap
Laag, lager, laagst. Mens en natuur hebben in Laag Holland samengewerkt om iets heel moois onder zeeniveau te maken. Dat vind je terug in de openheid, de prachtige rechte lijnen, en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Daarom is Laag Holland een nationaal landschap. Dat biedt de garantie dat wij er nog lang van kunnen genieten. Geen grootschalige nieuwbouw dus, maar oude molens, droogmakerijen, weidse uitzichten en ruimte voor rust en natuur.
Werelderfgoed
Twee van de zeven Nederlandse vermeldingen op Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco liggen in Laag Holland. Dat onderstreept de grote historische betekenis van het gebied: oud, mooi en uniek in de wereld. De Stelling van Amsterdam kreeg in 1996 een vermelding op de Werelderfgoedlijst, in 1999 gevolgd door de Beemster.
Kom genieten
Al dat moois wil je natuurlijk met eigen ogen zien. Kortom, breng een bezoek aan Edam, Marken, Volendam, Monnickendam, de Rijp, Broek in Waterland, de Beemster of Purmerend.
Neem wel je camera mee, want je kunt er zeker van zijn dat je foto’s maakt die het waard zijn om er een ansichtkaart van te maken.